Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

ΜΑΘΗΜΑ.... Μαγική Bοτανολογία/Φυτολογία για προχωρημένους!


 
Σήμερα μαθηματα "κηπουρικής" ή μάλλον μαγική Φυτολογία για προχωρημένους!!

Μανδραγόρας! Το φυτο που μιλάει!Ενα επικίνδυνο δηλητηριώδες ανθρωπόμορφο φυτό για το οποιο υπάρχουν παράξενοι θρύλοι και απίστευτες παραδόσεις!Ο Μανδραγόρας (Mandragora officinarum) δικότυλο της οικογένει­ας των Σολανιδών (Solanaseae). Πολυε­τής πόα, χωρίς βλαστό ή με βλαστό, ρίζα σαρκώδη, πασσαλώδηO Μανδραγόρας είναι ποώδεις φυτό που το βρίσκουμε στις μεσογειακές χώρες με μεγάλα φύλλα και με ρίζα διχαλωτή που μοιάζει με ανοιχτά πόδια ανθρώπου που στέκεται όρθιος. Ο θρύλος μιλάει για αυτοτιμωρία κάποιου άντρα που ερωτεύτηκε μια νεράιδα και όταν αυτή έχασε την ζωή της θέλησε να την ακολουθήσει και ζήτησε να τον θάψουν όρθιο δίπλα της και όταν κάποιος πάει να τον ξεριζώσει από δίπλα της, αυτός βγάζει μια φωνή-στριγκλιά που σκοτώνει ή τρελαινει όποιον δεν είχε προφυλαγμένα τα αυτιά του εκείνη την ώρα.!!!!Από το φυτό αυτό κατασκευάζονται υπνωτικά και σπασμολυτικά φάρμακα.

Ο Μανδραγόρας είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Βρέθηκε στους Αιγυ­πτιακούς τάφους των Θηβών του 1800 π.χ. και τον χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης ως αναισθητικό.
Ομως στην βίβλο, αναφέρονται και οι μαγικές αφροδισιακές ιδιότητές του κατά τον μεσαίωνα, που το χρησιμοποιούσαν σαν ηρεμιστικό για τους μελλοθάνατους με σταύρωση! Λολ!
Λέγεται ακόμη οτι τα ερωτικά φίλτρα τα παρασκεύαζαν από τη ρίζα του μανδραγόρα και γι αυτό η Αφροδίτη λεγόταν και Μανδραγορίτις. Οι νέοι στην Αττική είχαν πάνω τους ένα σακουλάκι με κομμάτια ρίζας μανδραγό­ρα για ερωτικό φυλαχτό....
Ετσι, οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «μήλο του έρωτα», οι Άραβες «μήλο του διαβόλου», φυλές του όρους Λίβανος «αυγά των τζίνι» (ότι πραγματοποιούσαν τα όνειρα του χρήστη), οι Εβραίοι το αποκαλούσαν «τα μήλα της αγάπης» ως γονιμοποιά για τις γυναίκες, αυτή η παράδοση διατη­ρείται μέχρι σήμερα.
Ειπαμε οτι το φυτό έβγαζε οξεία κραυγή που τρέλαινε όποιον την άκουγε και όποιος το ξερίζωνε χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις πέθαινε. Έπρεπε να ξεριζωθεί νύχτα με πανσέληνο να είναι παρών ένας μαύρος σκύλος ή γάιδα­ρος να έχουν δέσει τη ρίζα του μανδρα­γόρα στο πόδι του και να το ξεριζώσει.

Και ολιγον επιστήμη της χημείας....
Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη έχει αποφανθεί ότι οι ρίζες του μανδραγόρα περιέχονται στην κατηγορία των αναλγητικών όπως η μπελαντόνα και η τα φύλλα της κόκας.Δύο από τα ενεργά χημικά συστατικά του μανδραγόρα είναι η ατροπίνη και η σκοπολαμίνη δύο ισχυρά κατευναστικά. Ο μανδραγόρας έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε μανδραγορίνη, ένα ισχυρό υπνωτικό και ναρκωτικό. και τα αποτελέσματα από την χρήση του μανδραγόρα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτα και πολύ τοξικά!

Και τέλος οι μανδραγόρες απο την ταινία του Harry Potter!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: