Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Το δωμάτιο 'Χταπόδι" ως έναυσμα και οι προεκτάσεις του...

Μεσημέρι. Εξω απο το σταθμό του μετρό "Ακρόπολη". 
Εσπρέσσο που συνοδεύει το τυροκούλουρο της πείνας. 
Κουφόβραση ή αλλιώς αποπνικτική ζέστη! 
Περιστέρια πολλά, γουργουρώντας στα πόδια της, 
τρώνε μανιασμένα τα ψίχουλα της σφολιάτας. 
Ενας σπουργίτης θέλει, αλλά δεν μπορεί!

Σκέφτεται. Να ξεκινήσει ή όχι. Να φύγει για το σπίτι ή να πάρει το καράβι για το νησί.

Ταξιδεύει. Φτάνει στο λαμπερό νησί νωρις. Ανεβαίνει θολωμένη στο λεωφορείο του κτελ και σε χρόνο συντομο φτανει στο δωμάτιο που της προσφεραν απλόχερα φιλικά χέρια. 
Ενα τεράστιο χταπόδι ζωγραφισμένο περίτεχνα στο τοιχο του κρεββατιού συντρόφεψε τη νύχτα των κουρασμένων ονείρων της.
Το δωμάτιο "Χταπόδι".


Το άλλο πρωι ήταν ζεστό και μυρίζε λεβάντα, είχε φέρει μαζί του εναν ελαφρύ νοτιά, που πηγαινοφερνε ξερόφυλλα στη βεράντα.
Ο καφές της πρόχειρος. Το ανάγνωσμα; "Περί έρωτος δοκίμια" της Λου Σαλομέ.
Προσπαθεί να θυμηθεί το όνειρο που της κούρασε τον ύπνο. Να ήταν ένα δυστοπικό όνειρο που την έπνιξε ή μηπως το χταπόδι που την τυλιξε απαλά;
Eυλαβική προκατάληψη; Eρωτική συνάρτηση; 
Μια αργή εσωτερική κινητικότητα την οδηγησε στα πετρινα ανηφορικά μονοπάτια του νησιού, μέχρι τη παναγιά τη γκρεμιώτισα!

Σκεφτόταν μόνο το δωμάτιο "Χταπόδι", την δύναμη του αριθμού 8, την αιωνιοτητα και το συμβολισμό του απείρου.

Σκεφτόταν το νυκτόβιο κυνήγι του, τις ανυποχώρητες βεντούζες, την ταχύτητα των μεταμορφώσεων του, την ευφυία και τη μυθική του υπόσταση. Απο τα ξέφτια του ασυνείδητου έως τους δράκους των παραμυθιών. Αυτο το νοήμον μαλάκιο των σουρρεαλιστικών απεικονίσεων και των καμπύλων φαντασιώσεων.
Το φουτουριστικό αυτό καταφύγιο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά δημιουργήματα του ούγγρου αρχιτέκτονα Antti Lovag.Το μεσημέρι τη βρήκε να το αναζητά με λαχτάρα μαγειρεμένο,
μεθυσμένο με κρασί και φασκόμηλο να ευωδιάζει!
Και έτσι, αρχισε η νευρωτική ποιήτρια την έρευνα και την οκταποδική ανάλυση μετά μανίας......
Καθότι δυσάρεστες οι περιπλοκές του έρωτα!Οκτάποδο (Χταπόδι): Το πιο ευφυές ασπόνδυλο, ένα ζώο εξαιρετικό και ιδιαίτερο, αλλά πολύ παραγνωρισμένο.....

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης, το οποίο έχει κάτι...εξωγήινο. Τo DNA του χταποδιού, το οποίο υπάρχει για πάνω από 400 εκ. χρόνια στη Γη, έχει 10,000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο, υψηλή νοημοσύνη και πολλούς νευρώνες στα πλοκάμια του, τα οποία αναγεννώνται όταν κοπούν.

http://www.efsyn.gr/arthro/diavastike-dna-toy-panexypnoy-htapodioy

Το χταπόδι δεν είναι τυχαίο ζώο. Έχει οκτώ πόδια και το 8 είναι το σύμβολο του απείρου γυρισμένο κατά 90 μοίρες…

Απειρο....η αφηρημένη έννοια που περιγράφει κάτι χωρίς κανένα όριο!

Στον τομέα της ηθικής, το άπειρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο που δηλώνει αυτό που δεν μπορεί να οριστεί ή να μειωθεί σε γνώση ή δύναμη. Στη σύγχρονη εποχή, το σύμβολο του άπειρου συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ρομαντικά ως ένδειξη αιώνιας αγάπης.

Αλλα και το 8 ...πολλοί αρχαίοι φιλόσοφοι πίστευαν ότι το 8 είναι ο αριθμός της Δικαιοσύνης. Είναι ο 6ος αριθμός Fibonacci και ο μόνος αριθμός Fibonacci που είναι κύβος, εκτός βέβαια από το 1.

8 είναι ο αριθμός των μερών που διαιρείται ο τρισδιάστατος χώρος από τρία επίπεδα που είναι κάθετα ανά δύο…Η κοσμική δόνηση του 8 εμπεριέχει μια ενέργεια που κατευθύνει, διευθετεί, κρίνει, σχεδιάζει, επιβλέπει, ηγείται, ωθεί και έχει έντονη δράση.
Οι Έλληνες θεωρούσαν το 8 πανίσχυρο αριθμό. Είχαν την παροιμία “όλα τα πράγματα είναι οκτώ”, όπως οι οκτώ Κάβειροι της Σαμοθράκης. Το οκτάεδρο είναι το τρίτο πλατωνικό στερεό. Συμβολίζει τον αέρα. Το 8 ονομαζόταν και Μητέρα, Ρέα, Κυβέλη

Ο Αριθμός 8, η οκτάβα, παριστάνει τις σφαίρες του ουρανού, τις εσωτερικές διαστάσεις και αποτελεί την γνωστή μας κλίμακα της μουσικής, για να αποδείξει την απαραίτητη αρμονία του κατά τον Πυθαγόρα, του Κόσμου που υπακούει στη γνωστή Αρμονία των Σφαιρών. Επίσης, αριθμός 8 ήταν αφιερωμένος στον Διόνυσο που σύμφωνα με την παράδοση ήταν γεννημένος τον όγδοο μήνα…

Τωρα...αρκετα με το 8 και το απειρο...το χταπόδι μαλλον δεν ειναι τυχαίο που εχει 8 ποδια.!

Ενας μύθος λέει ότι το χταπόδι ήταν έποικος από κάποιο άλλο Σύμπαν, πολύ πριν δημιουργηθεί το δικό μας.

Η υπνωτική κίνηση των ποδιών του την ώρα που περπατά στο βυθό, είναι σαν να ξετυλίγεται η φούστα της μπαλαρίνας. Έχει τέτοια χάρη που είναι πραγματικά μαγευτικό.

Αξίζει τον κόπο να ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο βίντεο σχετικά με τα χταπόδια και να παρατηρήσει τη μαγεία του χορού τους.

Εχει ιδιοφυείς μηχανισμούς για να αποφεύγει τους εχθρούς του. Αντί να αντεπιτίθεται, τους πετά μελάνι, για να θολώσει τα νερά και να ξεφύγει. Μπορεί και καμουφλάρεται, παίρνοντας το χρώμα του βράχου. Καθώς δεν έχει κόκκαλα, μπορεί και μικραίνει σε μέγεθος και διεισδύει μέσα από πολύ μικρές σχισμές.

Το χταπόδι αμύνεται χωρίς να επιτίθεται.

μπορεί και προσκολλάται στα βράχια, χωρίς να πληγώνει ή να επηρεάζει με κανένα τρόπο την επιφάνεια της γης. Αλήθεια, εμείς θα μπορούσαμε να εφεύρουμε κάτι αντίστοιχο; Οποιοδήποτε κατασκεύασμα του ανθρώπου, αγκυρώνεται στη γη, πληγώνοντάς την. Θα πρέπει είτε να την σκάψει, είτε να την αλλάξει με κάποιο τρόπο, αφήνοντας μόνιμα το στίγμα του επάνω της. Δεν έχουμε την ευφυία του χταποδιού που χρησιμοποιεί τη διαφορά πίεσης για να προσκολληθεί σταθερά και χωρίς ζημιά.

Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές. Εμείς έχουμε μόνο μία. …

Το νευρικό σύστημα στα πόδια του χταποδιού έχει μεγάλη αυτονομία και αυτό εξηγεί γιατί τα πόδια του χταποδιού κουνιόνταν ακόμη και αφού το κεφάλι είχε κατατμηθεί. Παρά την αυτονομία, υπάρχει εξαίρετος συντονισμός και αυτό φαίνεται με το αποτέλεσμα της εκπληκτικής κίνησης, είτε περπατά, είτε τρέχει, είτε κολυμπά. Εχει χημειο-υποδοχείς, ώστε «να γεύεται αυτό που αγγίζει».
Μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν, με το εξαιρετικά περίπλοκο, αυτόνομο και ευαίσθητο νευρικό σύστημα στα πόδια του, πώς μπορεί να νιώθει ένα χταπόδι, του οποίου τα πόδια ακόμη κουνιούνται, όταν τα χτυπάμε με δύναμη στο έδαφος;
ΥΓ. Και...τέλος η ανακάλυψη του χταποδιού-μίμος...Πρόκειται για ένα από τα πιο ξεχωριστά πλάσματα του βυθού, ή για να ακριβολογούμε… ολόκληρου του ζωικού βασιλείου. Το χταπόδι-μίμος ανακαλύφθηκε το 1998 στα ανοικτά των ακτών της Sulawesi στην Ινδονησία από μια ομάδα επιστημόνων. Το παράξενο χταπόδι, έχει την ικανότητα να μιμηθεί άψογα την μορφή, την κίνηση και το χρώμα οποιουδήποτε άλλου πλάσματος συναντήσει κοντά του.

2 σχόλια:

salamadrail είπε...

Κοίτα τι μπορεί να κάνει ένα χταποδάκι!!!!

(Μάλλον επειδή έχει τρεις καρδιές.)

https://www.youtube.com/watch?t=28&v=badHUNl2HXU

ΙΝΔΙΑΝΑ είπε...

Ενα χταποδάκι...ενα χταπόδι.....
κι ενας χταποδογίγαντας!

https://www.youtube.com/watch?v=Q36_8s5z6S8